16 oktober 2021

Alles wat je moet weten over biologische wijn

Je hoort vandaag de dag steeds meer de term biologische wijn vallen. Je kan deze wijnen herkennen aan het groene label met het witte blad op het etiket. Maar wat zijn biologische wijnen en zijn er ook voordelen verbonden aan dit soort wijnen?

Wat zijn biologische wijnen?

Wijnen worden altijd geproduceerd door druiven die geteeld zijn. Bij biologische wijn wordt deze productie gehouden in overeenstemming met de ideeën van biologische landbouw. Dit houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of andere kunstmatige stoffen. Alles verloopt met natuurlijke producten en op een natuurlijke manier. Insecten die de druiven aantasten worden met bijvoorbeeld bestreden met natuurlijke vijanden van die insecten. Onkruid in de wijngaarden wordt met de hand getrokken, niet met een verdelger. 

De term biologisch is ook wettelijk vastgelegd. Wanneer een teler aanspraak wil maken op het Europees Biologisch keurmerk voor zijn of haar wijn, moet er eerst nauwkeurig onderzocht worden of alle regels rondom het biologisch telen zijn nageleefd. Dit wordt minstens 1 x per jaar gecontroleerd.

Wat zijn de voordelen van biologische wijnen?

Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat de productie van biologische wijnen minder belastend is voor het milieu dan de productie van de gewone wijnen. Doordat er geen chemische middelen worden gebruikt tijdens de teelt, is dit ook niet schadelijk voor de bodem en het grondwater. 

Een tweede belangrijke voordeel is dat het natuurlijk ook beter is voor je eigen gezondheid. Het is moeilijk om te zeggen dat biologische wijn gezonder is, maar doordat de druiven niet in contact komen met chemische producten, drink je als liefhebber ook geen restanten van chemische producten op wanneer je geniet van een glaasje wijn. Doordat er geen chemicaliën in contact komen met de druiven, komt de smaak van de druiven ook veel beter tot uiting. Dit zorgt ervoor dat biologische wijnen vaak een intensere smaak hebben.

Belangrijk om te weten is dat in elke wijn sulfiet zit. Dit is een zwavel dat ervoor zorgt dat de wijn enige tijd houdbaar is. Bij biologische wijnen wordt er veel minder sulfiet toegevoegd dan bij reguliere wijnen. Ook dit doet de natuurlijke smaak van de druiven iets teniet. Wanneer er op het label van de biologische wijn staat dat er geen sulfiet in de wijn zit, klopt dit niet. Er kan hooguit geen sulfiet zijn toegevoegd; sulfiet zit altijd van nature in wijn (en heel veel andere producten). En moet als mogelijk allergeen vermeld worden op het label.