27 november 2021

Bier onmisbaar op het Oktoberfest

Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Oktoberfest is Duits voor Oktoberfeest. Het staat bekent als een van de grootste bierfestivallen / volksfeesten ter wereld. Het feest wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Traditioneel begint het feest om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt vervolgens op de eerste zondag van oktober. Als dit valt voor de dag van de Duitse eenheid op 3 oktober, wordt het feest alsnog verlengd tot en met 3 oktober. Hierdoor duurt het Oktoberfest tussen de 16 en 18 dagen. Het feest wordt gehouden op een speciaal daarvoor bestemd terrein. De Theresienwiese, dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat bekent als de Wiesn. Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, dit is een groot bronzen beeld dat Beieren symboliseert. Verder zijn er veel tradities op het Oktoberfest. Zo dragen veel mensen traditionele kleding dracht. Voor de mannen is staat dit bekent als lederhose en voor de vrouwen als dirndl. Verder slaat de Oberbürgermeister het eerste vat Oktoberfest bier aan, waarna hij O’zapft, Er is getapt, roept. Dit is het teken dat het feest kan beginnen. 

Bier op het feest

Kortom bier is een belangrijk onderdeel van het feest en bij bier begint het hele feest. Dit bierfestival is de gelegenheid om u onder te dompelen in de Duitse biercultuur en de wereld van het Beierse bier. Dit grote bierfestival staat namelijk bekend om de grote stoeten met mannen en vrouwen in traditionele kleding die bier per liter uit een bierpul drinken. Waarbij er naast het bier ook Duitse culinaire specialiteiten worden genuttigd, zoals de beroemde pretzels en braadworst. 

Verschillende Oktoberfest bieren ook thuis verkrijgbaar

Op het festival zijn er veel bieren beschikbaar. Het Oktoberfest staat erom bekend alleen bieren van Münchense brouwers te serveren. Augustiner-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Spatenbräu, Staatliches Hofbräu-München zijn deze Münchense brouwerijen. Deze Beierse brouwerijen zijn ook verplicht om het Reinheitsgebot te respecteren. Dit is de Duitse zuiverheidswet die voorschrijft dat voor het brouwen van bier slechts drie ingrediënten gebruikt mogen worden. Deze ingrediënten zijn mout, water en hop.  Hierdoor zijn de bieren van goede kwaliteit en hebben ze geen andere ingrediënten. Ze serveren op het festival een brede scala aan bier, waaronder lagerbieren, tarwe-weiss of donkere dunkel bieren, maar ook de klassieke Duitse bieren zoals Doppelbock, Weizenbock, hefeweizen en Dunkels weissbier zijn verkrijgbaar. U kunt deze biertjes ook zelf in huis krijgen. Zo kunt u het Oktoberfest bij u in huis halen. Er zijn verschillende losse bieren, vaten en pakketten van bier te bestellen. Zo kunt u ook het Oktoberfest vieren, zonder naar München af te hoeven reizen.