27 juli 2021
smakelijk

Het lekkerste kruidige macaroni recept

Macaroni is samen met spaghetti de meest bekende en daardoor ook meest gegeten pastasoort in Nederland. De vorm van pasta is ontwikkeld voor de saus die erbij gegeten wordt Bij lange, dunne pasta past bijvoorbeeld een saus op basis van olie erg goed. Bij stevige pasta is een stevige saus een goede keuze. En deze kruidige saus gaat heel goed samen met macaroni.

Hoewel pasta als een makkelijke maaltijd klinkt, doen veel Nederlanders het toch, met de beste bedoelingen, fout. Kook je pasta al dente, niet gaarder, in water met zout (of een bouillonblokje) en je proeft het verschil. En waag het niet om die droge pasta op een bord te kwakken en er in het midden wat saus overheen te lepelen. Echt lekkere pasta is even in de sauspan mee geroerd, om zo alle smaken extra goed op te kunnen nemen.

kruidige macaroni saus

Ingredi├źnten voor kruidige macaroni saus voor 2 personen:

  • 150 gram macaroni tricolore
  • 200 gram rundergehakt
  • 200 gram gemixte groenten zoals rode ui, prei, wortelen en courgette
  • 100 gram champignons
  • 200 gram tomatenblokjes
  • Blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 eetlepel roomkaas
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 theelepels basilicum
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel (pikant) paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal
  • Snufje peper
  • Handje geraspte kaas

Bereidingswijze kruidige macaroni saus:

Kook de macaroni zoals aangegeven op de verpakking met een kwart van het bouillonblokje. Giet af wanneer ze al dente is, maar bewaar een kopje van het kookwater.

Snijd de gemixte groenten in stukjes en de champignons in plakjes.

Doe een scheutje olie in een sauspan en bak hierin het gehakt met het pikante paprikapoeder rul. Voeg de gemixte groenten en champignons toe en bak op hoog vuur mee tot de champignons gaar zijn. Doe de blokjes tomaat, tomatenpuree, roomkaas en kruiden erbij en verkruimel de rest van het bouillonblokje eroverheen. Roer de saus regelmatig door terwijl je deze een minuut of tien laat sudderen.

Roer de macaroni door de saus en voeg zoveel kookwater toe tot je saus de gewenste dikte heeft.

Schep de macaroni met kruidige saus op de borden en strooi de geraspte kaas erover.