24 januari 2022

Het perfecte kerstdiner bereiden

Momenteel zitten we nog steeds in de zomer periode en dat is natuurlijk heerlijk. Maar toch liggen de koude winterdagen alweer om de hoek en voor je het weet is het zo ver en zitten we aan het kerstdiner. Misschien zijn dit dingen waar je echt nog lang niet aan wilt denken maar toch zijn er mensen nu alweer bezig met aankomende kerstperiode. En tijdens de kerstperiode staat het kerstdiner vol met lekker eten en drinken natuurlijk centraal.

Voorgerecht

Als voorgerecht komen we vaak uit bij een lekker bord carpaccio met truffelmayonaise of een zelf gemaakte pompoensoep. Maar hoe leuk is het als je is voor een wat origineler voorgerecht gaat. Wat dacht je namelijk van een vistrio? Leg op een mooi serveerplankje drie verschillende soorten vis neer. Dit kunnen als voorbeeld zalm, tonijntartaar en garnalen zijn. Kijk wel van te voren even of iedereen ook van deze vissoorten houdt voordat je het klaar maakt. En bij goede vis hoort natuurlijk ook een goede wijn. Witte wijn past perfect bij een vis trio. Maar welke witte wijn dan? De 2 wijnen die het best bij vis passen zijn een chardonnay of een pinot grigio. Een chardonnay is een iets sterkere, droge wijn en de pinot grigio is een wat fruitigere, zachte wijn.

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht kan je in de visstijl door gaan of je gooit het over een andere boeg en gaat voor een lekker stuk vlees. Bij een lekker stuk vlees kan je wat seizoen groenten serveren of een lekker stukje quiche. Top het af met wat zoete aardappel frites en je hoofdgerecht staat! Uiteraard hoort ook hier een goed glas wijn bij. In tegelstelling tot bij vis hoort bij een stuk vlees juist een goede rode wijn. Heb je gekozen voor een biefstuk? Ga dan voor een lichte of medium wijn met hoge zuurgraad. Denk aan een Merlot of Sangiovese. Gekozen voor een steviger stuk vlees zoals een ribeye? Kies dan voor een stevige wijn met veel tannines. Denk aan een Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon.

Het dessert

Als iedereen zijn buik dan al bijna vol zit is het tijd voor het dessert! Iets wat bij iedereen altijd wel goed gaat is chocolade! En dan rondom de kerstperiode natuurlijk kerstchocolade. Je kan er ook voor kiezen om een chocolade kerstpakket te bestellen en deze op tafel te zetten en iedereen er wat van af te laten pakken. Maar je kan ook zelf lekker aan de slag met chocolade. Een lekkere chocolade pudding of misschien wel een lava cakeje waar de chocola uitstroomt? Serveer hier een zoete dessert wijn bij.