27 november 2021
italiaanse wijn

Op zoek naar een heerlijke wijn? Ga voor rood en Italiaans

Als je binnenkort bijvoorbeeld een bijzondere verjaardag, een jubileum of een andere gelegenheid te vieren hebt, dan wil je dit natuurlijk gepaard laten gaan met genoeg lekkere hapjes en drankjes. Een heerlijke Italiaanse wijn zou hierbij dan zeker niet misstaan. Vooral rode wijnen uit Italië zijn bij een breed publiek populair. Dit valt natuurlijk niet los te zien van de kwaliteit die men hierbij vaak levert. Maar hoe komt dat eigenlijk, dat rode Italiaanse wijn steeds zo goed smaakt? Hieronder lees je welke aspecten daaraan bijdragen. 

italiaanse wijn

Natuurlijke smaak

De smaak is en blijft het belangrijkste onderdeel van welke Italiaanse wijn dan ook. Welnu, de Italiaanse wijnbouwers slagen er niet zelden in om hun wijnen bijzondere en aardse smaken mee te geven. Dit geldt ook al voor de geuren die er van af komen. 

Zuur

Naast aardse druivensmaken kun je rode Italiaanse wijnen vaak herkennen aan hun vrij hoge zuurgraad. Dit zurige zorgt ervoor dat deze wijnsoorten meestal redelijk stevig aanvoelen, maar er is ook een ander voordeel hieraan, iets waarover je hieronder meer leest.

Veelzijdig inzetbaar

Bijzonder is dat wijnen uit Italië er dankzij hun buitengewone en dus ook enigszins zure smaken erin slagen om perfect complementair te zijn aan diverse voedselmaaltijden. Soms zijn deze combinaties zelfs zo goed dat een gerecht er beter door kan gaan smaken.

Wat je moet weten over de druiven

Dat Italië bij uitstek zo’n wijnland is kun je niet los zien van het feit dat men daar het ideale klimaat heeft om druiven te telen. Het is zelfs zo extreem dat sommige druivensoorten alleen in bepaalde regio’s in Italië voorkomen. Bovendien kunnen deze druiven nergens anders ter wereld zo goed aarden als in Italië. Dit zorgt ervoor dat wijnen uit Italië die unieke smaak hebben, iets dat waarschijnlijk altijd uniek zal blijven.