21 september 2021
Online wijn kopen

Portugese wijn is heerlijk

In de Nederlandse supermarkten en slijterijen vind je wijnen uit verschillende landen. Denk aan de bekende landen zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Chili. De Portugese wijn komt in Nederland nog niet zo veel voorbij, terwijl ook deze wijnen super lekker zijn. Wil je dus in Nederland lekkere Portugese wijn kopen? Dan zal je goed moeten zoeken. Maar waar moet je op letten?

Portugese wijn herkennen

Soms is het in winkels of slijterijen lastig te zien waar een wijn vandaan komt. Om een Portugese wijn herkennen kun je op de volgende zaken letten. Je kunt Portugal opsplitsen in 14 regio’s die bekend staan om hun wijnen. Deze regio’s vallen allemaal samen onder de ‘Vinho Regional’. Daarnaast zijn deze regio’s opnieuw opgedeeld in verschillende delen die ‘DOC’s’ worden genoemd. De wijnen die uit Portugal afkomstig zijn dan ook te herkennen aan een label met daarop de tekst ‘DOC’ of ‘Vinho Regional’. Wanneer dit op een label van een fles wijn staat weet je dus dat het gaat om Portugese wijn. Mocht je het woord ‘quinta’ op een label tegenkomen, is de kans ook groot dat je met een wijn uit Portugal te maken hebt. ‘Quinta’ betekent wijndomein. Wanneer dit op een fles wijn staat, zijn de druiven waarmee de wijn is gemaakt afkomstig uit dat desbetreffende domein. 

Een lesje Portugees

Ook kun je het woord ‘castas’ nog tegenkomen op een Portugese wijn. Dit woord staat voor het ras van de druiven die gebruikt zijn in deze wijn. Toch geen veel producenten van Portugese wijn (ook wel ‘Enelogico’s’ genoemd) hier makkelijk mee om. Veel wijnen zijn gemaakt van verschillende druivenrassen, oftewel een soort mix. De wijnproducenten maken hier dan ook graag gebruik van zodat zij makkelijk een label kunnen maken voor hun wijn. Wanneer je ‘Garrafeira’ voorbij komen, zijn er verschillende druivenrassen gebruikt voor deze desbetreffende Portugese wijn. Er zijn dus genoeg punten om wijnen uit Portugal te herkennen. Het zijn even wat ingewikkelde Portugese termen, maar hierdoor kun je in het vervolg wel de Portugese wijnen herkennen in de Nederlandse supermarkt of slijterij.

Soorten wijnen

Wijn afkomstig uit Portugal is dus in Nederland niet zo bekend. Dit is zonde want Portugese wijn is ontzettend lekker. Neem bijvoorbeeld de bekende ‘Vinho Verdes’. Deze wijn heeft een frisse smaak en bevat weinig alcohol. Daarnaast vind je in deze wijn, naast druiven, ook de smaak van perzik en citrus terug in combinatie met een lichte bubbel. Deze wijn wordt vaak gedronken bij gerechten met vis. De ‘Vinho Verdes’ is er ook in rosé en rood, maar de meest bekende is de witte variant. Op de flessen van deze wijnen zal ‘Garrafeira’ staan. Mocht je het nog hebben onthouden, weet je dat dit staat voor … Juist, een mix van verschillende druivenrassen. De wijn wordt dus veel gedronken tijdens etentjes, maar het is ook een perfecte wijn voor feesten en partijen. Daarnaast is het ook een heerlijke Portugese wijn om ’s avonds op de bank of in de tuin van te genieten. 

Laat de ‘standaard’ Italiaanse of Spaanse wijn dus een keer staan en kies voor een Portugese wijn van Sandor Wine Import. Je zult er geen spijt van krijgen!