27 november 2021

Wat is gember en waar gebruik je het voor?

Je hebt vast wel eens vaker gehoord van gember, maar weet je ook wat dit precies is? Deze stronk die je gewoon in de supermarkt kunt kopen is ideaal om te verwerken door gerechten. Het is namelijk niet alleen een echte smaakmaker, maar zo biedt gember ook veel gezondheidsvoordelen. Ben jij benieuwd naar wat gember precies is, waar je het voor gebruikt en welke voordelen dit met zich meebrengt? Lees dan snel verder!

Wat is gember?
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Deze plant groeit voornamelijk in tropische gebieden. Gember is het hele jaar door te koop en dus niet gebonden aan een seizoen. Al sinds de middeleeuwen werd de gemberknol gebruikt in gerechten en om het eten op smaak te brengen. Tegenwoordig is gember verkrijgbaar als knol, maar ook in de vorm van gembersiroop of gemberpoeder. Welke soort je nodig hebt, hangt dus ook af van waarvoor je het gaat gebruiken. Dit brengt ons meteen bij het volgende punt!

Waar gebruik je gember voor?

Je kunt gember in veel soorten gerechten en zelfs in dranken verwerken! Zo is het erg lekker om gemberthee te maken. Verder wordt gember veel verwerkt in Oosterse gerechten, maar ook in zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gembercake, gemberontbijtkoek of pannenkoeken met gember. Verder zorgt gember ervoor dat vlees malser wordt. Dit komt door de eiwitsplitsende enzymen in gember.

Gezondheidsvoordelen gember

Wist je dat gember, naast dat het heel lekker is, ook nog een super gezond is? Zo is het goed om gember toe te voegen aan je (dagelijks) eetpatroon. Ben je verkouden? Maak dan eens een gembertheetje. Meng de gember met een schijfje citroen in het water en je voelt je snel weer de oude! Verder is het wetenschappelijk bewezen dat gember helpt tegen misselijkheid, bijvoorbeeld bij wagenziekte of tijdens je zwangerschap.