21 september 2021

Welke wijn drink je op een Tapas avondje?

Verschillende warme en koude spaanse  hapjes op tafel. Een gezellig tafereel en vaak voor ieder wat wils. Maar wat drink je bij deze verschillende smaken. Je kan kiezen voor een bijpassend biertje of zelfgemaakt sangria. Maar vandaag gaan we dieper in op een bijpassende wijn gemaakt van de Verdejo en de Cataratto druif. Beide twee zachte druiven die goed te combineren zijn met de uitgesproken Spaanse keuken. 

Verdejo, fris in zijn puurheid
Verdejo is een spaanse wijn, welke vooral in het noorden van Spanje wordt verbouwd. Verdejo komt van het woord “verde” wat groen betekent. De druif is de laatje jaren veel populairder geworden, dat komt door de frisse en aromatische smaak. Volle Verdejo wijnen hebben een kruidachtige en nootachtige smaak en een evenwichtige zuurgraad. Het heeft ook smaaknuances van de appel, peer, citrusfruit, kruiden en bloemen. Wanneer een Verdejo wijn combineert met tapas doe je er goed aan een wijn te kiezen van alleen de Verdejo druif. Deze wordt namelijk vaak gecombineerd met de Savigon Blanc en verlies daarmee wat van zijn frisheid. Ook is het voor de frisse smaak beter dat je een wijn kiest die geen wijnopvoeding heeft gehad. 
Catarratto, gemakkelijk drinkbaar
Catarratto is een Italiaanse wijn, welke vooral in Sicilië wordt verbouwd. De Catarratto druif zorgt voor een lichte, gemakkelijk drinkbare witte wijn. De smaak is zeer zacht te noemen en zeker niet overheersend. Het heeft een milde zuurgraad en een laag alcohol percentage. Dit maakt de wijn zeer toegankelijk voor een grote groep mensen en die gemakkelijk een hele avond gedronken kan worden. Catarratto wijnen hebben een intense stro gouden tint. De zuurgraad is erg uigebalanceerd waardoor je een frisse aroma, bloemen en rijke droge aroma’s proeft. Door de veelzijdigheid is de wijn gemaakt van de Catarratto druif uitermate geschikt voor diversiteit aan smaken van de Spaanse tapa’s keuken. Deze druif weet zich daar goed op aan te passen.